IMOG - 0800 99 827 - info@imog.be
PMD- en P&K-sortering

Sortering van PMD en papier & karton

PMD en papier & karton worden met duowagens opgehaald in onze Imog-regio en komen rechtstreeks binnen in het sorteercentrum. 

PMD

Het PMD wordt afgevoerd naar een erkende sorteerinstallatie voor een scheiding in maar liefst 14 fracties. Er wordt bijvoorbeeld een onderscheid gemaakt in heldere PET (Polyethyleen), gekleurde PET, HDPE (High Density Polyethyleen), PS (Polystyreen), PP (polypropyleen) en folies. Ook ijzer, aluminium en drankverpakkingen worden machinaal van het plastic gescheiden.

Wist je trouwens dat 27 PET-flessen je warmte geven in je fleecetrui en 19.000 blikjes voldoende zijn om een auto te produceren? Zelfs de oude PMD-zakken, die eveneens gemaakt zijn uit het eenvoudig te recycleren materiaal HDPE, worden uitgesorteerd. Die krijgen dan een ware facelift: een oude PMD-zak wordt een nieuwe PMD-zak.

Papier en karton

Op een eigen sorteerlijn scheidt een sterzeef het papier van het karton. Het karton wordt hierbij in balen geperst, gemakkelijk voor het transport naar het volgende recyclagebedrijf. Papier wordt in bulk in grote containers gekipt, eenvoudig voor het transport over zee.

Het ingezamelde papier wordt in het recuperatiebedrijf gesorteerd op kwaliteit. Krantenpapier is bijvoorbeeld van een heel andere kwaliteit dan het luxepapier waarop sommige brochures worden gedrukt. Tijdens dit sorteerproces wordt een extra controle op onzuiverheden uitgevoerd: nietjes, gelijmde ruggen, geparaffineerd papier worden verwijderd. Voor sommige toepassingen moet de inkt nog aan het papier worden onttrokken. Daarna wordt het papier opgewarmd en vermengd met water zodat er papierpulp ontstaat. Dat kan aangewend worden voor tal van nieuwe papiertoepassingen: krantenpapier, papier voor golfkarton of voor verpakkingen, papier voor kartonnen dozen of voor schrijfpapier.

Kritisch sorteren is de boodschap: behangpapier, gelijmd papier, reclamedrukwerk ingepakt in een plastiek folie of geparaffineerd papier zorgen voor moeilijkheden bij het recyclageproces. Enige oplossing hiervoor is de restafvalzak.