IMOG - 0800 99 827 - info@imog.be
Voedsel is Goud

Wees een kampioen, red je maaltijd! 

Jaarlijks verspillen wij, Vlamingen, meer dan 35.000 ton aan brood en minstens evenveel ton aan groenten en fruit. Daarnaast verdwijnt ook meer dan 30.000 ton aan bereide gerechten in de vuilnisbak. Dat blijkt uit cijfers van de OVAM. Dat maakt ons, zonder het te beseffen, kampioen in het wegwerpen van voedsel.

En dat staat niet meteen goed op jouw palmares. Dringend tijd dus om hier iets aan te doen!  De Vlaamse afvalintercommunales gaan samen met de OVAMVlacoFoodwin EN JOU de uitdaging aan. 


Met 3 ludieke tv-spots en de bijhorende sociale media-campagne 'Voedsel is goud, verspillen is fout' vestigen we de aandacht op dit massale voedselverlies en willen we dat iedereen kampioen wordt in het vermijden van voedselverspilling. We krijgen daarvoor ook het sportieve gezelschap van 3 topatleten: 

Zij geven jou de komende weken tips om bewust te kopen, slim te bewaren en je restjes te redden. 

"Mijn ouders zijn landbouwers en hebben me altijd geleerd om zorgvuldig met eten om te gaan en niet te verspillen. Dat begint al bij het bewust aankopen van voeding. Een weekmenu helpt me om maaltijden goed te plannen. Dat bespaart me heel wat tijd, stress en impulsieve aankopen. Ik check de voorraadkast, koelkast en diepvries en maak een lijstje van wat op moet.

Ik denk ook al even na wanneer ik minder tijd heb om te koken. Op basis daarvan stel ik mijn boodschappenlijstje samen. Zo koop ik enkel wat ik nodig heb volgens de route in de winkel. Ik heb ook steeds mijn herbruikbare tas bij en losse groenten en fruit steek ik in een groentenetje. "

Wist je dat ...

... het helpt om nooit met een grommende maag te gaan winkelen? Zo weersta je makkelijker aan minder gezonde lekkernijen. Denk ook goed na vooraleer je ingaat op promo's. Ze doen je vaak meer kopen dan je nodig hebt! 

"Je betaalt ook voor eten dat in de vuilnisbak belandt. Zonde! Het is dus belangrijk om alles correct te bewaren. Ik heb een heel arsenaal aan luchtdichte bewaardozen. Zo blijft alles langer vers en ik label de dozen met de datum erop. De producten die het eerst op moeten, zet ik vooraan in de ijskast en voorraadkast. Dat is het FIFO-principe: first in, first out’ of ‘first expired, first out. Groenten en fruit bewaar ik onderaan de koelkast, zo blijven ze langer vers. "

 

TGT en THT

THT staat voor ‘ten minste houdbaar tot’. Een THT-datum staat op voedingsmiddelen die niet snel bederven. Na deze datum kan de kwaliteit, zoals de smaak, geur of kleur van het product, achteruitgaan. Je kunt het vaak nog wel zonder gevaar eten. Kijk, ruik en proef. 

TGT staat voor ‘te gebruiken tot’. Een TGT-datum staat op voedingsmiddelen die je maar kort kunt bewaren, zoals vlees, vis, voorgesneden groenten, koelverse maaltijden en versgeperste vruchtensappen. Deze datum is de laatste dag waarop je het product nog veilig kunt gebruiken.

"Tijdens het winkelen, kijk ik altijd goed naar de bederfbaarheid van de producten. Door de vele trainingen heb ik geen tijd om alle dagen naar de bakker te gaan. Ik koop 1 keer per week een aantal broden en vries deze in kleine porties in. Zo heb ik altijd vers brood in huis en nooit te veel. Ook koken doe ik bewust. Van een restje bloemkool maak ik graag een lekkere dip, soep is ideaal om restjes groenten in te verwerken en ook de stengel van broccoli gaan mee de soeppot in."

 

 

Toch restjes?

Deze hoeven niet bij het gft te belanden. Plan zeker 1 keer per week een restjes-dag in. Koop een pizzabodem en beleg deze met restjes of organiseer een potluck-avond, waarbij je je vrienden en hun restjes uitnodigt om samen lekker en gezellig op te eten. 

Geen inspiratie? Ontdek heel wat restjesrecepten in de Plan-eet app van Vlaco

Ga de strijd aan tegen voedselverlies! 

De controles van aangeboden gft-bakken bewijzen het. Naast heel wat zaken die niet thuishoren bij het gft, gooien heel wat inwoners ook (nog eetbaar) voedsel weg. In de rush van elke dag durven we allemaal wel al eens te veel brood kopen, laten we die bloemkool of kiwi's wel eens iets te lang in de ijskast liggen of vergeten we dat laatste restje pizza op tijd op te eten. 

Laten we er samen een sport van maken om voortaan zo weinig mogelijk eten weg te gooien. Net zoals topatleten de komende weken alles geven om hun sportieve prestaties en olympische doelen te halen, gaan wij jou ook stimuleren om kampioen te worden in het vermijden van voedselverliezen.

 

Doe daarom mee met de campagne van Foodwin en ga samen met Jennifer 'Van Empty the Fridge' de strijd aan.  In video's, een live Q&A-sessie en een interactieve What's app-groep geeft ze jou gouden tips en gratis downloads om mee aan de slag te gaan. Eenvoudige oplossingen met een grote impact. Samen maken we het verschil! 

Bekijk ->  hier <- de masterclasses van Foodwin

Ben je klaar om aan food upcycling te doen en voedselverspilling tegen te gaan In de FoodWIN masterclasses deelt Jennifer van 'Empty the fridge' haar beste tips voor slim boodschappen doen en koken zonder verspilling.

Wat je kunt verwachten:

  • Praktische tips voo duurzaam boodschappen doen
  • Creatieve manieren om restjes te gebruiken 
  • Heerlijke recepten met minimale verspilling

Doe mee en maak een verschil! 

In de eerste masterclass onthult Jennifer de geheimen van duurzaam koken

 

Ontdek onze handige tipboekjes

- Verspil geen Brood

- Verspil geen Vlees en vis

- Verspil geen Groenten en Fruit 

 

 

Stel je vragen aan Jennifer in onze exclusieve WhatsApp-groep! 

Heb jij vragen over duurzaam koken en boodschappen doen zonder verspilling? Sluit je dan aan bij onze WhatsApp-groep! Onze expert Jennifer van 'Empty The Fridge' staat klaar om al jouw vragen te beantwoorden en je te helpen om je kookgewoonten te verduurzamen. Meld je nu aan en word lid van de community: https://chat.whatsapp.com/GCkvjNk8Lcy7jm6hzv2A6K