SWAP NOW
Europese subsidies voor nieuwe initiatieven afvalpreventie
www.imog.be/swapnow
http://www.interreg4a-2mers.eu/nl
Het grensoverschrijdende maritieme samenwerkingsprogramma INTERREG IV A 2 zeeën programma stelt regionale en lokale deelnemers uit verschillende gebieden van 4 lidstaten in staat om samen te werken.
Imog diende samen met 2 Engelse partners, West Sussex County Council en Adur District Council en een Vlaamse partner IOK Afvalbeheer een project in binnen het 2 Zeeën programma voor de 7de projectoproep. De naam van het project is ‘Smart Ways in the Approach of Prevention using New communication strategies On Waste’ (SWAP NOW).
Wie afval vermijdt, hoeft het niet kwijt
Iedereen die leeft, eet, drinkt, woont, ... produceert afval. Dit is nu eenmaal zo. Maar in tegenstelling tot vroeger leven we nu in een echte consumptiemaatschappij. Het aanbod van goederen is enorm uitgebreid en de industrie doet haar best om ze op de meest aantrekkelijke manier te presenteren.
Zo kan het echter niet meer verder. Want hoewel er meer en meer afval selectief wordt ingezameld en verwerkt, blijft de productie van afval toenemen. De enige oplossing voor het afvalprobleem is dan ook afval te voorkomen.
Afval voorkomen blijft de belangrijkste doelstelling, maar is helaas ook het moeilijkst realiseerbaar. Met de onderstaande tips lukt het misschien om je eigen 'afvalberg' te verkleinen.
Creatieve afvalpreventietips
- Doe het niet in de vuilbak, maar hergebruik het!
Wees creatief als je zoekt naar nieuwe manieren om de hoeveelheid huishoudelijk afval te verminderen. Maak een bloempot van een plastic ijsdoos. Door creatief na te denken over hergebruiken zal je nieuwe toepassingen vinden voor veel voorkomende items and nieuwe manieren om te recycleren en afval te verminderen. - Maak uw huisdieren blij met oud beddengoed.
Hergebruik uw oud beddengoed voor de mand van uw huisdier. - Maak een speelgoedzak van een oude kussensloop!
Knip sjablonen van letters of figuren uit oud karton. Knip dan aan de hand van deze sjablonen de letters of figuren uit oude stoffen met verschillende patronen. Naai deze dan op de oude kusssensloop. Rijg een koord door de bovenkant van de kussensloop om de speelgoedzak aan te kunnen trekken. Zo kan het speelgoed netjes in deze leuke zelfgemaakte speelgoedzak opgeborgen worden. - Maak extra waterdichte laarzen met plastic zakjes!
Nadat je je sokken aangetrokken hebt, steek elke voet in een plastic zakje voordat je je laarzen aantrekt. Zo creeër je extra waterdichte laarzen. Ofwel kan je ook als je laarzen binnenin nog nat zijn ook een plastic zakje over elke voet trekken zodat jouw sokken niet nat kunnen worden. - Maak een spaarvarken van een plastic fles!
Versier een plastic fles met verf of stof naar keuze. maak een opening in de hals van de fles, groot genoeg voor muntstukken. Als jouw zelfgemaakt spaarvarken vol is, snij rond de bodem van de fles om te muntjes eruit te halen.
Afvalarm feesten en kadotips
Iedereeen heeft het hele jaar door redenen om te feesten. Van vele gelegenheden maken de mensen gebruik om leuke feestjes te organiseren. Wist je dat je ook milieuvriendelijk kan feesten?
- Cadeaus hoeven niet steeds in nieuw geschenkpapier verpakt te worden. Krantenpapier of een mooie lap stof zijn net zo tof. Oud geschenkpapier kan vaak nog eens een keertje gebruikt worden.
- Gebruik liever geen wegwerpborden en -bestek op een feestje. Gebruik liever statiegeldflesjes, glazen of herbruikbare bekers of zelfs composteerbare bekers. Bier en andere dranken kunnen ook getapt worden uit vaten.
- Kies voor duurzame cadeaus, waardevolle, originele dingen zijn net zo leuk om af te geven.
- Nodig je gasten uit via email of sms i.p.v. papieren uitnodigingen te versturen. Gebruik oude ontvangen kaartjes en maak hier originele nieuwe kaartjes van.
Herbruikbare luiers
Naast de gewone 'ouderwetse' katoenen luiers, bestaat er tegenwoordig ook een moderne versie: wasbare luiers die ogen als wegwerpluiers en die sluiten met een gemakkelijke klittenband, dus geen geprik meer met sluitspelden. Het zijn voorgevormde luiers van katoen, waarover een ademend nylon broekje wordt gedragen. Binnenin komt een papieren inlegger die samen met de ontlasting wordt doorgespoeld in het toilet.
Kringloopwinkel
Op zoek naar degelijke, originele en goedkope tweedehandse spullen? Weet je niet waarheen met je afdankertjes, goederen die nog te goed zijn om weg te gooien maar waar je geen blijf mee weer?
Er is beslist een kringloopwinkel bij jou in de buurt. Volg hiervoor deze link.
Milieuvriendelijk schoonmaken
- Wees zuinig met (af)wasmiddelen en kies voor fosfaatvrije, ammoniakvrije en natuurlijke detergenten.
- Bruine zeep lijkt ouderwets, maar is nog altijd het meest milieuvriendelijke schoonmaakmiddel.
- Gewone azijn is een prima ontkalkingsmiddel en is ook ideaal om te gebruiken bij het zemen van de ramen.
- Correct doseren spaart het milieu vaak nog het meest. Het is trouwens een fabeltje dat 'twee keer zoveel product, twee keer zo goed kuist'. Let vooral op bij de geconcentreerde producten. Volg nauwkeurig de gebruiksaanwijzing, want de kans op overdosering is hier het grootst. Een te grote dosis van een product in de afwas- en wasmachine zorgt trouwens voor een sneller slijtage van je toestel.
Minder afval op school en op het werk
Hieronder vind je enkele tips om milieuvriendelijke en met minder afval het jaar rond te komen op het werk en op school:
- Wees zuinig met papier, beschrijf of bedruk het aan beide kanten of gebruik de achterkant als kladpapier.
- Gebruik een brooddoos voor de lunch i.p.v aluminiumfolie.
- Kopieer zoveel mogelijk recto/verso.
- Kies voor 'duurzame" schoolaankopen zoals een stevige lat van hout of metaal in plaats van een plastic exemplaar dat makkelijk breekt.
- Laat de kinderen oude ringmappen beplakken met hun favoriete posters. Zo zullen ze die veel liever hergebruiken.
- Gebruik liever een stevige hervulbare balpen of vulpen dan een wegwerpexemplaar.
- Een stuk fruit als tussendoortje is niet alleen veel gezonder, het heeft ook geen verpakking.