IMOG - 0800 99 827 - info@imog.be
Tuinafval

Naam

Groenafval is een verzamelnaam voor het afval dat voortkomt uit de tuin. Keukenafval en groenteresten horen daar niet bij. Op de meeste containerparken wordt het groenafval opgesplitst in verschillende containers: zacht groen, snoeihout en boomwortels. Sorteren aan de bron zorgt namelijk voor een eenvoudigere verwerking tot compost achteraf.

Inzameling

Thuiscomposteren

Je kan trouwens zelf perfect je groenafval verwerken in je eigen tuin. Met een compostvat, compostbakken of composthoop. Het zal je vele ritjes naar het containerpark besparen. Bovendien kan je tuinafval in het compostsysteem mengen met afval uit de keuken en zo heel wat huisvuilzakken uitsparen.

Inzameling op het containerpark

Op het containerpark kan je steeds terecht met je groenafval: grasmaaisel, haagscheersel, snoeihout, plantenresten en boomwortels. Het verwerken van tuinafval tot compost is een complexe en dure aangelegenheid. Daarom worden kosten aangerekend voor het tuinafval dat je naar het containerpark brengt.

De tuinafvalbakken

Wens je meer service, dan kan je ook je tuinafval aan huis laten afhalen. Dit kan met het systeem van de tuinafvalbakken. Er zijn 3 formaten (180, 280L en 1000L) en je kan kiezen tussen een wekelijkse of tweewekelijkse ophaling, naargelang de grootte van je tuin. Ondertussen zijn al meer dan 8000 mensen geabonneerd op dit systeem. In de meeste gemeentes wordt een tweetal keer per jaar een algemene ophaalbeurt georganiseerd voor groenafval. Naast snoeihout kan je gras en zacht groenafval buiten plaatsen in composteerbare zakken.

Wist je dit?

Bijna de helft (42%) van ons afval bestaat uit organisch materiaal, en dus uit dingen die we in het compostvat kwijt kunnen.


Sorteerregels

Op het containerpark wordt groenafval opgesplitst in 3 verschillende categorieën:

Zacht groen
Grasmaaisel
Haagscheersel
Plantenresten

Snoeihout
Max. lengte 1,5 m
Touwen verwijderen

Boomwortels
Wortelkluiten
Zware boomstronken

Zacht groen
Geen snoeihout
Geen groenten- en fruitafval