IMOG - 0800 99 827 - info@imog.be
Matrassen

Jouw oude matras storten of verbranden of op zolder laten beschimmelen? 3x GEEN goede keuze, want dat is héél slecht voor het milieu. Naar het recyclagepark dan maar? Natuurlijk, want bij Imog kan je jouw oude matras gratis afleveren!

Voor de inzameling van afgedankte matrassen werkt Imog samen met Valumat, die een correcte verwerking garandeert met maximale recyclage van je oude matras.

Enige voorwaarde voor deze ruil is dat de matras die je inlevert, droog en niet stuk is. Is dat wél het geval en is de matras bijvoorbeeld beschimmeld, dan moet je hem toch in de (betalende) grofvuilcontainer gooien.

Door ze selectief in te zamelen en niet langer integraal te verbranden besparen we heel wat CO2. Door de producenten verantwoordelijk te maken voor de financiering van de inzameling en verwerking van onze matrassen, worden ze meteen ook gestimuleerd om matrassen te ontwikkelen die na gebruik verwerkt kunnen worden tot nieuwe basismaterialen.

De doelstelling is om tegen 2025 50% van het ingezamelde materiaal opnieuw te gebruiken of te recycleren!

Wat gebeurt er met jouw ingezamelde matras?

Een doorsnee matras bestaat uit volgende elementen:

  • schuimvulling : latex of polyurethaan
  • metaal: pocketveren of gewone veren
  • textiel

Bij de verwerking van de oude matras, wordt hij in verschillende onderdelen ontmanteld:

  • Metaal wordt na behandeling opnieuw gebruikt als metaal.
  • Van textiel wordt garen gemaakt.
  • De schuimvulling kan dienen als grondstof voor de productie van isolatiemateriaal, sportvloeren en judomatten. Overigens lopen er ook proefprojecten rond chemische recyclage om polyurethaan op te breken in verschillende bestanddelen, waarmee weer nieuwe producten kunnen worden gemaakt.