IMOG - 0800 99 827 - info@imog.be
Kurk

Naam

Kurk is een licht, elastisch materiaal dat wordt gemaakt van de schors van de kurkeik. (Quercus suber). Als een kurkeik 20 tot 25 jaar oud is, is de kurklaag zo'n 5 cm dik. Voordat de eik kurk kan leveren van voldoende kwaliteit voor de productie van kurken, is de eik wel 40 jaar oud. Vervolgens wordt de schors geschild en verwerkt tot producten van kurk. Na het schillen duurt het negen jaar voortdat de schors zo dik is, dat er weer kurk van kan worden geoogst. De meeste kurk wordt in Portugal en Spanje geproduceerd.

Eigenschappen

Doordat kurk lucht bevat, is het lichter dan water én warmte-isolerend. Kurk is vrijwel ondoorlaatbaar voor lucht en is sterk elastisch. Een kurk kan tot 35% van zijn oorspronkelijke diameter in elkaar gedrukt worden. Verder is kurk anti-statisch, geluiddempend en vochtbestendig.

Toepassing

Wijn- en champagnefleskurken, wandbekleding, vloertegels, dobbers, prikbord, knutselmateriaal, muziekinstrumenten, schoenzolen. Kurk wordt ook gebruikt in de ruimtevaarttechnologie door zijn brandwerende eigenschappen.

 


Sorteerregels

Wijn- en champagnefleskurken kunnen gedeponeerd worden op het containerpark. In het milieustraatje vind je een speciaal recipiënt.

Wijnfleskurken

Champagnekurken

Andere toepassingen in zuiver kurk

Plastic doppen

Kroonkurken

Kurk met andere materialen verwerkt

Ander afval