IMOG - 0800 99 827 - info@imog.be
Bouw- en sloopafval

Naam

Bouwpuin bestaat voor 90% uit beton-, metselwerk- en asfaltpuin. Dit wordt ook de steenachtige fractie genoemd. Daarnaast bevat het ook nog een restfractie, waaronder hout, kunststoffen, metaal, roofing, gips, kalk,... Om de recyclage mogelijk te maken, is het van belang dat deze steenachtige fractie zo zuiver mogelijk is. Verder kunnen kalk en keramiek voor verzakkingen zorgen indien ze hergebruikt worden in bepaalde toepassingen. Vandaar worden zaken zoals gipsplaten en roofing niet toegelaten bij het recupereerbaar bouwafval. Die worden afzonderlijk ingezameld.

Inzameling

Van storten tot recycleren

We gaan steeds meer oude gebouwen renoveren, een goede zaak in onze toch al over bebouwde regio. Keerzijde van de medaille is dat hierdoor heel wat bouwpuin vrijkomt. Jaarlijks produceren we zo'n 800 kg bouwafval per persoon. Vertaald naar Vlaanderen komt dit neer op 5 miljoen ton. Goed voor de oppervlakte van 10 voetbalvelden, 30 meter hoog. Omdat deze afvalberg veel te groot is om zomaar te storten - wat trouwens altijd de slechtst denkbare oplossing is - wordt al heel wat jaren gezocht naar mogelijke recyclagetoepassingen. Tegenwoordig wordt jaarlijks zo'n 87% van het bouwafval gerecycleerd, steeds met toepassingen in de (wegen)bouw. Samen met Denemarken en Nederland is Vlaanderen één van de koplopers op dit vlak.


Sorteerregels

Kijk naar de sorteerregels hieronder om je bouw- en sloopafval te sorteren voor je naar het recyclagepark vertrekt.

Groene tarief (gratis)

Recycleerbaar hout

Timmerhout, verpakkingshout, schrijnwerk, meubels, parketvloeren, naakt plaatmateriaal (OSB, multiplex, ...)

Metalen

Vlak glas

PVC bouwplastics

EPS (isomo)

 

Oranje tarief (0,04€/kg)

Recycleerbaar bouw en sloop

Baksteenpuin, gevelstenen, natuursteen, beton, dakpannen, kiezels

Gips (Gyproc platen)

Cellenbeton (Ytong blokken)

Niet-recycleerbaar hout

Bewerkt plaatmateriaal (gemelamineerde spaanplaat), Laminaat en MDF, Hardboard/Softboard (bodem fruitkistjes, achterkant zelfbouwkast)

 

Rood tarief (0,20€/kg)

Niet-recycleerbaar bouw en sloop

Wc-potten, porselein en keramiek

Te storten grofvuil

Glaswol, rotswol, assen, geïmpregneerd hout

Asbestcement

Ramen met glas (enkel in Harelbeke en Moen)