IMOG - 0800 99 827 - info@imog.be
Kippen

Laat je verleiden door kakelverse eieren! Niets boven een speels kipje of een heuse Chickendale die parmantig door je tuin loopt. Het is niet alleen amusant om naar te kijken, kippen zijn bovendien ook uitstekende afvalverwerkers. Een composthoop of –bak verteert al je tuin- en keukenafval niet altijd zo snel. En onze Chickendales zijn nu net verlekkerd op dat deel van jouw organisch afval dat niet of nauwelijks te composteren is. Bovendien legt onze gezonde gevederde tweevoeter om de twee dagen een ei.

Kippen brengen niet alleen animo in je tuin, maar laten je ook een groot deel van het jaar genieten van verse eieren. Een goede kippenren maakt niet alleen je Chickendale tevreden, maar ook je tuin wordt zo omgebouwd tot een waar natuurplekje.

Een vereiste voor het succesvol houden van kippen is een goede huisvestiging. Zonder ruimte om te rennen, te zonnen en te scharrelen voelen kippen zich niet lekker in hun kippenvel. Bouw daarom een ren die groot genoeg is en reken hierbij toch minstens 3m³ per kip. Hou er ook rekening mee dat bij ruw weer, plotseling invallende kou of veel regen of sneeuw de leghennen enige tijd ophouden met eieren leggen. Pas wanneer de weersomstandigheden gedurende enkele dagen stabiel zijn, kan de kip weer haar ei kwijt.

 

KotkotkedEI

Een kip scharrelt niet alleen vrolijk door je tuin, maar is bovendien ook een goede afvalverwerker. Voor die scharrelaars is keuken- en tuinafval een lekkernij. Rauwe en gekookte groente- en fruitresten, oud brood, rijst en deegwaren, gebakken vlees- en visresten, maar ook versgemaaid gras en onkruidresten staan op hun menu. Bovendien leveren je kippen bijna dagelijks verse eieren. De productie van eieren loopt wel terug van zodra de kip ouder is dan drie jaar, maar aan het einde van haar carrière als leghen, kan die nog uitstekend dienst doen als soepkip.

 

Een kakelverse actie

Imog organiseert jaarlijks in samenwerking met enkele lokale handelaars een heuse kippenactie en dat van 15 maart t.e.m. eind mei. Bij de deelnemende handelaars kan je voor een prikje een kip* aankopen voor een richtprijs van € 8,5 / stuk (indicatief), mits afgifte van het bonnetje uit de Afvalkrant van maart. Alle kippen zijn 18 tot 20 weken oud en beginnen te leggen rond 20 tot 25 weken.

(*) Hierbij garanderen we je kippen die voldoen aan alle strenge voorschriften zoals gecontroleerde voeders, de verplichte salmonella-vaccinatie, enz…

Om je kip te bestellen kan je de bestelbon uit de Afvalkrant of de gelijkaardige bon uit het gemeentelijk infoblad knippen en daarop het gewenst aantal kippen bestellen. Vervolgens stap je naar een van de deelnemende handelaars waar je die bon afgeeft. In de speciaalzaken weet je wanneer je jouw kippen kan afhalen. Reken op een wachtperiode van ongeveer één week. (Geen telefonische bestellingen).

Sommige gemeenten voorzien hierbij een extra tegemoetkoming. Hou dus je brievenbus of gemeentelijk infoblad in het oog.

Raadpleeg de Afvalkrant van maart voor alle deelnemende handelaars en de kortingsbon.