IMOG - 0800 99 827 - info@imog.be
Asbestcement op afroep

Proefproject inzameling asbestcement

Asbest is een verzamelnaam voor een aantal soorten minerale vezels. Tijdens de 20e eeuw (met een piek tussen 1960-1980) werden asbestvezels op grote schaal in talrijke producten verwerkt. Tegenwoordig zijn we ons bewust van de gezondheidsrisico's van asbest.

De OVAM werkt aan een afbouwplan om een asbestveilig Vlaanderen te bekomen tegen 2040. Om dit plan voldoende te onderbouwen met praktijkgegevens, zet de OVAM in samenwerking met de gemeentes en intercommunales verschillende proefprojecten op poten.  Want zonder ingrijpen verwachten we dat het grootste deel van de asbesthoudende materialen pas tegen 2070 of later zal verwijderd zijn.  Het is nu of nooit!

Plan jij binnenkort renovatiewerken ? Denk je asbestverdachte materialen te moeten verwijderen?

Imog start i.s.m. de OVAM een impulsproject om huis-aan-huis inzameling van asbestcement een boost te geven door te kostprijs te verlagen naar €30 all-in voor 1000kg.

Het budget voor de ondersteuning is beperkt tot 3 jaar en 150 ton en houdt in dat elke inwoner van de Imog-gemeenten in die periode een asbestinzamelingpakket kan kopen voor slechts €30. Hiermee kan tot 1000kg asbestcement aan huis worden ingezameld via een bigbag.

Praktisch

De bigbags of asbestzakken zijn in verschillende afmetingen beschikbaar in Imog Moen en Imog Harelbeke.  Nadien maak je een afspraak via het gratis nummer 0800/99 827 en wordt de zak aan huis opgehaald.

Koop een asbestzak op maat van je project bij één van de twee Imog sites. De kostprijs is voor alle zakken hetzelfde: € 30 inclusief ophaling. Om veiligheidsredenen bij het ophijsen van de asbestzak door de kraanwagen vragen we om de gepaste zak te kiezen (zie hieronder)

 • Imog Harelbeke: Kortrijksesteenweg 264, 8530 Harelbeke
 • Imog Moen: Sint-Pietersbruglaan 1, 8552 Moen
 • Big bag 90cm x 90cm x 110 cm : te gebruiken voor leien
 • Big Bag 250 cm x 150 cm x 30 cm : te gebruiken voor de gewone golfplaat
 • Big Bag 300 cm x 100 cm x 30 cm : enkel te gebruiken bij lange planken

Meedoen in 5 stappen

 1. Download het aanmeldingsformulier
 2. Ga naar het recyclagepark van Imog Harelbeke of Imog Moen en koop een asbestzak. Je krijgt meteen ook een setje met een handleiding en wegwerp beschermingsmiddelen mee: overall, handschoenen, FFP3-mondmasker
 3. Bel naar het gratis nummer 0800 99 827 en maak een afspraak voor ophaling.
 4. Maak je platen met de nodige voorzichtigheid los, vul je zak volgens de instructies en bied je zak aan langs de straatkant.
 5. De Imog kraanwagen komt de bigbag op het afgesproken moment afhalen

Veilig asbest demonteren en inzamelen

 • Bescherm jezelf met een Tyvek pak, handschoenen, stofmasker en eventueel een stofbril.
 • Zorg ervoor dat het materiaal niet beschadigd geraakt tijdens de demontage. Vermijd slijpen of boren in het materiaal, gebruik enkel handwerktuigen.
 • Bevochtig de zone waar je vijzen losdraait of waar er een kans bestaat dat vezels kunnen loskomen. Gebruik geen hogedrukreiniger. Is je plaat begroeid met mos of klimop ? Laat het mos gewoon zitten, klimop kan je wegsnoeien zonder de wortels los te trekken.
 • Gooi de plaat niet in de bigbag, maar leg ze voorzichtig neer. Op die manier verkleint het risico dat de plaat gaat breken.
 • Maak de werkplek schoon met een natte doek die je nadien wegwerpt. Zeker niet stofzuigen of vegen, want dan blaas je de vezels weer de lucht in.

Voorwaarden deelname

 • Alleen voor particulieren
 • Enkel in de Imog-gemeenten Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kortrijk, Kruishoutem, Kuurne, Spiere-Helkijn, Waregem, Wielsbeke en Zwevegem
 • Maximaal 6 asbestzakken per adres. Alleen correct gevulde en gesloten bigbags worden meegenomen. 

Aanvoer naar het recyclagepark blijft mogelijk

Met kleine hoeveelheden (<100kg of ca 5m3 asbesthoudende golfplaten) kan je 2x per jaar gratis terecht op het recyclagepark. Vanaf 100 kg betaal je €0,20/kg. Let erop dat je je aanhangwagen goed afdekt. Meld je bij het betreden van het recyclagepark aan bij de parkwachter en volg zijn/haar instructies.

Meer info over asbestcement en asbestherkenning ? Kijk op www.asbestinfo.be.

Lees zeker ook de brochure 'Veilig asbest ontmantelen en aanbieden'

Naar boven