IMOG - 0800 99 827 - info@imog.be
Asbestcement

Impulsactie inzameling asbestcement tijdelijk uitgesteld !

!! Belangrijk bericht !! De asbest inzamelactie wordt uitgesteld tot nader bericht, om de persoonlijke beschermingsmiddelen die hiervoor werden voorzien, te kunnen zetten in de strijd tegen het coronavirus. Ook op het recyclagepark kan je tot nader order geen asbestcement aanvoeren. Wil je op de hoogte gehouden worden van een nieuwe datum, hou dan zeker onze webpagina in het oog of stuur een mail naar communicatie@imog.be. Bedankt voor je begrip.

___

Asbest is een verzamelnaam voor een aantal soorten minerale vezels. Tussen 1960-1980 werden asbestvezels op grote schaal in talrijke producten verwerkt. Tegenwoordig zijn we ons bewust van de gezondheidsrisico's van asbest.

De OVAM werkt aan een afbouwplan om een asbestveilig Vlaanderen te bekomen tegen 2040. Om dit plan voldoende te onderbouwen met praktijkgegevens, zet de OVAM in samenwerking met de gemeentes en intercommunales verschillende proefprojecten op poten.  Want zonder ingrijpen verwachten we dat het grootste deel van de asbesthoudende materialen pas tegen 2070 of later zal verwijderd zijn.  Het is nu of nooit!

Plan jij binnenkort renovatiewerken ? Denk je asbestverdachte materialen te moeten verwijderen?

Voor de tweede keer organiseert Imog ism. de OVAM een tijdelijk impulsproject om huis-aan-huis inzameling van asbestcement een boost te geven door te kostprijs te verlagen naar €30 all-in (ophaling inbegrepen).

Meedoen in 4 stappen

1. Download het aanmeldingsformulier. Ga naar één van de recyclageparken hieronder en geef je formulier af aan de recyclageparkwachter.

 • Recyclagepark Harelbeke: Kortrijksesteenweg 264, 8530 Harelbeke
 • Recyclagepark Moen: Sint-Pietersbruglaan 1, 8552 Moen
 • Recyclagepark Kruisem : Melkerijstraat 2, 9770 Kruisem

2. Koop een asbestzak op maat. Je krijgt meteen ook een setje met een handleiding en wegwerp beschermingsmiddelen mee: overall, handschoenen, FFP3-mondmasker

 • Big bag 1m3 : te gebruiken voor leien, buizen, tegels, bloembakken van max 100 cm
 • Platenzak tot 250 cmvoor de gewone golfplaat
 • Platenzak tot 300 cm : voor lange planken

3. Ga veilig te werk! Hieronder vind je alle maatregelen om jezelf te beschermen.

 • Bescherm jezelf met een Tyvek pak, handschoenen, stofmasker en eventueel een stofbril.
 • Zorg ervoor dat het materiaal niet beschadigd geraakt tijdens de demontage. Vermijd slijpen of boren in het materiaal, gebruik enkel handwerktuigen.
 • Bevochtig de zone waar je vijzen losdraait of waar er een kans bestaat dat vezels kunnen loskomen. Gebruik geen hogedrukreiniger. Is je plaat begroeid met mos of klimop ? Laat het mos gewoon zitten, klimop kan je wegsnoeien zonder de wortels los te trekken.
 • Gooi de plaat niet in de bigbag, maar leg ze voorzichtig neer. Op die manier verkleint het risico dat de plaat gaat breken.
 • Maak de werkplek schoon met een natte doek die je nadien wegwerpt. Zeker niet stofzuigen of vegen, want dan blaas je de vezels weer de lucht in.

Hoe trek je je persoonlijk beschermingsmateriaal aan?  

Hoe trek je je beschermingsmateriaal veilig uit?

4. Klaar ? Bel het gratis nummer 0800 99 827 en maak een afspraak voor ophaling. De Imog kraanwagen komt de bigbag op het afgesproken moment afhalen.

 

Voorwaarden deelname

 • Alleen voor particulieren
 • Enkel in de Imog-gemeenten Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kortrijk, Kruisem, Kuurne, Spiere-Helkijn, Waregem, Wielsbeke en Zwevegem
 • Maximaal 6 asbestzakken per adres. Alleen correct gevulde en gesloten bigbags worden meegenomen. 

Aanvoer naar het recyclagepark blijft mogelijk (behalve tijdens Corona maatregelen)

Met kleine hoeveelheden (<100kg of ca 5m3 asbesthoudende golfplaten) kan je 2x per jaar gratis terecht op het recyclagepark. Vanaf 100 kg betaal je €0,20/kg. Let erop dat je je aanhangwagen goed afdekt. Meld je bij het betreden van het recyclagepark aan bij de parkwachter en volg zijn/haar instructies.

Lees zeker ook de handleiding om veilig asbest te ontmantelen.

Naar boven