IMOG - 0800 99 827 - info@imog.be
PMD

Naam

De samenstelling van PMD is uiterst gevarieerd. Wanneer de sorteerregels worden gevolgd, bestaat de inhoud van de blauwe PMD-zak uit volgend verpakkingen:

  1. Plastiek Flessen en flacons (PET en HDPE)
  2. Metaalverpakkingen
  3. Drankkartons

Milieu

De introductie van de kunststoffen heeft aanleiding gegeven tot een massaal en sterk uiteenlopend gebruik ervan in de verpakkingsindustrie. Het automatiseren van het verpakken werd bevorderd; meer en meer werden goederen voorverpakt. Het belangrijkste effect echter is het ontstaan van de eenmalige verpakking en daarbij horend een enorme toename van de milieubelasting eigen aan de verpakkingssoorten. Bij de inzameling van PMD wordt gebruikgemaakt van het FOST PLUS systeem

Recyclage

Aangezien het merendeel van de wegverpakkingen bestaat uit hernieuwbare grondstoffen, lijkt het aangewezen deze afvalfractie zoveel mogelijk te recupereren voor recyclage. Onder impuls van het samenwerkingsakkoord betreffende preventie en het beheer van het verpakkingsafval verenigen steeds meer verpakkingsverantwoordelijken zich in de vzw FOST PLUS. Deze organisatie voert de terugnameplicht van de verpakkingssector uit.


Sorteerregels

De PMD-fractie wordt gezamenlijk ingezameld in een blauwe PMD-zak. Die wordt om de 14 dagen huis-aan-huis opgehaald. Complementair wordt ook het containerpark opengesteld voor de inzameling.

Plastic
Plastic flessen en flacons

Metaal
Conserven
Dankblikjes
Aluminium bakjes

Drankkartons
Alle drankkartons van vloeibare levensmiddelen

Plastiek
Botervlootjes
Yoghurtpotjes
Plastic zakken en folies
Piepschuim
Grote verpakkingen ( >8L)

Metaal
Spuitbussen van verven, etc.
Aluminiumfolie
Grote verpakkingen ( >8L)

Drankkartons
Karton


Weg van de recyclage

pmd.pdf

Van flesdoppen tot tuinmeubelen

417 K