IMOG - 0800 99 827 - info@imog.be
Glas (flessen en bokalen)

Vormen

Glas komt voor in uiteenlopende toepassingen. Een eerste onderscheid kan gemaakt worden op basis van de vorm:

hol glas
flessen, bokalen, flacons

vlak glas
vensterglas, serreglas, draadglas, gelamineerd glas, autoruiten, veiligheidsglas

Deze fracties eisen een volledig andere verwerking, daarom worden ze apart ingezameld. Naast de aard van het glas wordt ook een onderscheid gemaakt op basis van kleur en samensteling.

Recyclage

"Glazen flessen en bokalen" is een van de fracties die zich, mits een goede scheiding, heel gemakkelijk tot nuttige toepassing leent. Het recycleren van glas kan eindeloos doorgaan, op voorwaarde dat het glas een hoge graad van zuiverheid behoudt. Vandaar het belang dat bij de inzameling een goede scheiding gebeurt. Indien de samenstelling van het recuperatieglas gekend is, is het mogelijk om per ton recyclagemateriaal ongeveer 1,25 ton grondstoffen te besparen. De afvalstroom die ontstaat bij de productie van de grondstoffen wordt eveneens verminderd. Meestal wordt ongeveer 40% recuperatieglas toegevoegd, wat een energiebesparing oplevert van 8 à 10%. Ongeveer 48% van de flessen wordt gemaakt met oud glas, voor bierflesjes ligt dit percentage op 90%

Inzameling

Alle gemeentes zamelen glazen flessen en bokalen selectief in sinds 1996. Voor dit doel zijn over de Imog-regio 293 glasbollen aangebracht. In het prille begin was enkel een inzameling van gemengd glas georganiseerd. De grote verscheidenheid en lage kwaliteit van het las zorgden ervoor dat de afname van het verzamelde glas door glasfabrikanten niet hoog was. Afzonderlijke inzameling van wit glas levert hogere prijzen op. Steeds meer worden glazen flessen en bokalen ingezameld in twee afzonderlijke fracties: wit glas en gekleurd glas.

 


Sorteerregels

Glazen flessen en bokalen worden verzameld in glasbollen (gesplitst in wit glas en gekleurd gas). Je vindt er 291 op verschillende plaatsen in de Imog-regio, dit komt neer op 1 per 1000 inwoners.


Wit en gekleurd glas (flessen en bokalen) zonder doppen


Keramiek, steen en porselein
Wel op het containerpark bij 'te storten'

Losse metalen
Wel op het containerpark bij 'metaal'

Vlak glas
Wel op het containerpark bij 'vlak glas'

Hittebestendig glas
Wel op het containerpark bij 'te storten'

Lampen
Wel op het containerpark bij 'KGA, TL-lampen'

TV-schermen
Wel op het containerpark bij 'AEEA'

Frituurolie
Wel op het containerpark bij 'frituurolie'

Afval (oa. doppen)
Wel in je huisvuilzak of je PMD-zak


Weg van de recyclage

glas.pdf

Van wijnfles tot bokaal

351 K