IMOG - 0800 99 827 - info@imog.be
Frituurvetten

Naam

Frituurolie en frituurvet behoren tot de fractie Klein Gevaarlijk Afval, kortweg KGA. Indien deze oliën en vetten op een correcte manier via het containerpark worden ingezameld krijgen ze een gepaste verwerking. Toch blijkt dit niet altijd het geval.

Inzameling

Nuttig voor recyclage

Meer dan 80% van de Belgische huishoudens gebruikt regelmatig een frietketel of fonduestel om een maaltijd of snelle snack te bereiden. Uit een marktstudie die in de loop van 2005 werd uitgevoerd bij de Blegische gezinnen bijkt echter dat 40% van de huishoudens die thuis gebruik maken van een friteuse of fonduetoestel zich niet op een correcte manier ontdoet van zijn gebruikte frituurolie, gebruikte fondueolie of gebruikt frituurvet. Deze afvalstoffen worden onder andere weggegoten in de gootsteen, het toilet, de tuin of riool of worden bij het restafval geworpen. Bijgevolg spoken er nog heel wat gebruikte frituuroliën en vetten rond in ons milieu.

Er zijn alvast twee goede redenen om je gebruikte frituurolie, fondueolie of frituurvet op een correcte manier in te zamelen. Ten eerste zijn deze afvalstoffen milieubelastend en ten tweede kunnen ze nuttig gerecycleerd worden. Zo wordt het merendeel van de ingezamelde gebruikte frituuroliën en -vetten verwerkt tot de milieuvriendelijke brandstof biodiesel, daarnaast zijn er tal van verwerkingsmogelijkheden in producten als pershout, plastiek, industriële zepen, smeermiddelen, enz. Een klein deel wordt verbrand voor de opwekking van groene stroom. In plaats van verloren te gaan kunnen de gebruikte frituuroliën en -vetten dus nuttig aangewend worden en bijdragen tot een beter milieu. De inzameling van gebruikte frituuroliën en vetten verloopt via de containerparken. Hiervoor zijn recipiënten voorzien van 120 of 210 liter.


Sorteerregels

Frituurolie met/zonder verpakking

Frituurvet zonder verpakking

 


Geen motorolie