IMOG - 0800 99 827 - info@imog.be
AEEA

Afgedankte Elektrische en Elektronische Apparaten

Naam

AEEA staat voor Afgedankte Elektrische en Elektronische Apparaten. Soms noemt men deze afvalsoort ook "Wit- en Bruingoed". Dit komt omdat vele elektrische apparaten een witte (wasmachine, vaatwas) of bruin-zwarte kleur (TV toestellen, DVD-spelers) hebben.

Ontstaan

Van storten naar maximale recyclage.

Vroeger kwamen deze toestellen bij het grof vuil terecht en werden ze gestort, terwijl ze heel wat recycleerbare grondstoffen bevatten. Bovendien bevatten veel van deze oude apparaten schadelijke stoffen, zoals broomhoudende brandvertragers, asbestcement en zware metalen. Een speciale verwerking was dus absoluut noodzakelijk. 

De Milieubeleidsovereenkomst.

Er werd geijverd om tot een uniforme oplossing te komen voor België. Begin 2011 hebben de drie regionale overheden (Vlaamse, Waalse en Brussels Hoofdstedelijk gewest) en de industrie verschillende akkoorden gesloten voor de invoering van éénzelfde terugnamesysteem voor afgedankte toestellen: de Milieubeleidsovereenkomsten betreffende de aanvaardingsplicht van afgedankte elektrische en elektronische apparaten. Volgens deze Milieubeleidsovereenkomsten dient 95% voor ferro- en non-ferrometalen te worden gerecycleerd. Voor plastiek bedraagt het recyclagepercentage 20% met een totaal aan nuttig gebruik van 100%. Algemeen zou 90% van de grote toestellen en 70% van de andere gerecycleerd moeten worden.

Recupel zorgt voor de recyclage.

De vzw Recupel werd opgericht (begin 2001) om de ophaling, sortering, verwerking en recyclage van oude apparaten te organiseren. Dit gebeurt samen met handelaars, de gemeentes en met de intercommunales zoals Imog waarbij de inzameling verloopt via handelaars en via de containerparken. Ook jij helpt de recyclage van afgedankte apparaten mogelijk maken door het betalen van een recyclagebijdrage bij aankoop van een nieuw toestel.


Sorteerregels

De groep AEEA is een heel gevarieerde verzameling aan voorwerpen, vandaar worden ze in verschillende groepen opgedeeld:

Beeldbuishoudend materiaal
Televisies, navigatiesystemen, laptops en computerschermen met een beeldbuis of flatscreen

Koel- en vriestoestellen
Koelkasten, diepvriezers, klimaatregelingsapparaten, luchtontvochtigers

Groot witgoed
Fornuizen, waterverwarmers, wasmachines, afwasmachines, droogzwierders, droogkasten

Klein Elektro
Hifi-installaties, elektrisch (tuin) gereedschap, speelgoed en alle andere huishoudapparaten waar een snoer aan vastzit, maar ook gsm's en zaklampen

Toestellen aangedreven met gas of benzine/diesel

Industriële toestellen